• Hemsida
  • >
  • Payback Sverige
  • >
  • Vittnesmål 61: Om kontroll och olaga registrering vid Payback Resistance Run 2012-08-18

Vittnesmål 61: Om kontroll och olaga registrering vid Payback Resistance Run 2012-08-18

 mckontroll

Vittnesmål om olaga kontroll och olaga registrering vid Payback Resistance Run 2012

Denna dagen åkte jag o 4 andra ur vår mc-klubb Xxxx MC som är en legal SMC-ansluten motorcykelklubb med helt vanliga medborgare som medlemmar, vår klubb ligger i Trollhättan.

Då många av oss i klubben fått erfara hur ”bikers” blir nekade inträde på pubbar, restauranger, o även bowlinghallen i Trollhättan samt vissa av oss även utsatts för olagliga kontroller och detta bara av anledningen att vi i vår klubb visar vårt medlemskap i klubben, bär väst med klubbemblem.

Av ovan anledning samt andra obehagliga fakta har många av oss klivit med i den rikstäckande föreningen PAYBACK Sverige.

Den 18 augusti 2012 beslutades att ett ”run” skulle anordnas via Warriors MC Västerås. Runets syfte var att markera att vi motsätter oss all negativa särbehandling då vi kör mc o bär väst.

Vi påbörjar runet med utgångspunkt Warriors MC Västerås. Trevlig stämning. Vi är ca under 200 deltagare. Vi möter en väldig massa mc i motsatt riktning, stor trafiktäthet.

Ca 1 km innan runets slut blir det plötsligt tvärstopp mitt på vägen. Alla mc stannar. Jag undrar om nån olycka inträffat, massor med mötande motorcyklar o bilar. Plötsligt ser jag blåljus långt fram samt att ett antal polismän går från mc till mc. Det jag konstaterar är att 2-3 polismän i grupp 1 ber om personnummer kollar körkort, ropar ut till en kvinnlig polis i gruppen. En annan polis ropar ut reggnr vilket denna kvinnliga polis skriver ner.

Strax kommer dom fram till mig o min klubbkamrat Xxx och då han ser polisen skriva ner hans namn personnummer och regnummer ställer han en fråga: ”Du står väl inte o för illegal registrering. Det är inte tillåtet”. Denna polisman ryter då ilsket tillbaks ”Tjafsar du så river jag ner hela din cykel, så passa dig”.

Xxx ler då åt honnom och svara ”Varsågod”. Jag ställer samma kommentar om illegal registrering till den kvinnliga polisen. Hon säger då ”Nä, jag registrerar inte. Vi gör så för att ni smidigt ska komma iväg”. Jag ser ner på hennes block som hon nu börjat bläddra i och konstaterar att jag kan se åtskilliga namn personnummer o reg nr…

Jag förklarar för henne det olämpliga i att föra denna registrering och förklarar att vi kommer att polisanmäla denna registrering. I detta avslutar polismannen sin diskussion med Xxx och beordrar honom att köra, vilket han gör.

Jag för vidare diskussion med dessa poliser. Dessutom stod en inspektör från transport eller vägverket vid sidan.

Jag säger till polismannen att som polis bör du väl följa reglerna vilket besvaras bryskt med att ”Jag är polis och jag gör vad jag vill och det finns inget du kan göra åt detta”.

Jag fortsätter föra en dialog med polismannen ganska länge och jag lämnar sen platsen.

Jag ser dessutom att ett 20-tal av deltagarna i runet registreras av polisen på samma sätt, flertal block, i princip ett i varje polismans hand.

Nu var det även som så att jag under hela denna händelse bar en ”spionkamera med ljud” och visade denna för polismannen samt förklarade att hela händelsen var inspelad och att jag dessutom riktade kameran mot blocket där alla personuppgifter var nerskrivna. Nu har jag problem att öppna denna filen men den finns och att ljuga vore kanske inte så smart av poliserna som var inblandade.

Varför anser jag detta som illegal registrering och inte fordons förarkontroll?
Jo, för att inga fordon kollades på platsen, namn regg och personnummer skrevs ner sen skickades förarna vidare.

Hur skulle dom kunna åtgärda avställda fordon, återkallade körkort obesiktigade fordon osv? För mig var detta en förklädd registrering av vilka som deltog och sympatiserade med Payback.

Påpekar även att vissa olyckstillbud inträffade då bilar som körde bakom oss körde om och prejade sig in för att inte krocka med mötande trafik. Finns även på Paybacks hemsida bilder på detta.
Se: http://www.payback.name/?page_id=2509

 

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin