Olaga id-kontroll för tredje gången på grund av bärande av supporttröja!

olagakontroller

Olaga id-kontroll för tredje gången på grund av supporttröja!

Gävle, lördagen den 15/8-2015.

Satt med några vänner i en park i Gävle och umgicks i eftermiddagssolen. Efter en stund så gled två polisbilar in i närheten och tre poliser kliver ur och kommer fram till oss.

Jag vart ombedd att följa med två av poliserna till deras bil för ID-kontroll medan den tredje polisen kollade mina vänner (dom hade ej supportkläder).

Jag sade vänligen men bestämt nej men gick med på att gå några meter bort, fortfarande inom synhåll för mitt sällskap.

Där började vi då att diskutera lagligheten i att kräva ID av mig (och sällskap) då jag än en gång inte gjort något olagligt (vi hade några folköl med oss bara och det var inte problemet, enligt polisen). Till svar får jag då något i stil med att detta får jag förvänta mig då jag bär kläder med sådana tecken! Support 81 Thailand igen för övrigt.

Då jag fortsatte att hävda att dom inte hade laglig rätt att kräva ID så sade dom först att dom inte kunde veta om jag var efterlyst. Därför hade dom visst rätt att kolla det. Därefter vart det något prat om att dom hade rätt enligt PL-19. Och slutligen sas det att om jag inte frivilligt visade ID så fick jag följa med till stationen för ID-kontroll där. Då gav jag upp och visade mitt körkort då jag inte hade lust att sitta på en polisstation hela den soliga eftermiddagen.

Robin J

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin