Den sanna historien om den 21-åriga kvinnan och polisinformatören Mega!

Scanbike2013a.PDF

Vi kommer i detta vittnesmål publicera en då 21-årig kvinnas egen berättelse om hur polis-informatören Mikael ”Mega” Johannessen och hans hustru Ebba Broberg Johannesson grovt utnyttjade och bedrog inte bara den 21-åriga kvinnan utan även alla andra medkännande människor, som i god tro skänkte bedragarparet pengar. Gåvor, i tron att de hjälpte den stackars kvinnan att dels komma ut ur fängelset och dels kunna komma hem till Sverige.

Detta är den sanna historien berättad av kvinnan själv och inte den förvanskade och direkt lögnaktiga historien kring händelserna som spridits av Lasse Wierup i avsikt att sälja in sitt fantasyalster om den “oförvitlige” polisinformatören Mega.

Bakgrund

Det hela började med att jag blev fängslad i Thailand och blev dömd till 15 månaders fängelse. Behöver inte gå in i detaljer för det relevanta startade när Ebba kom ner och besökte mig i fängelset. Hon kom för att hjälpa mig och hon lovade att hon skulle få ut mig ur fängelset och att jag skulle komma hem på snabbaste och säkraste sätt. Hon berättade även då att det fanns många som brydde sig och samlade in pengar till mig för att jag skulle komma hem. Pengar som skulle gå till borgenssumman, advokat samt andra kostnader så som mutor, polis osv.

Hon åkte hem och jag löstes ut mot borgen och jag fick förlita mig på Ebba för det var hon som var min länk till friheten. Tiden gick och pengar samlades in via vänner, fester som hölls och människor som ville visa sitt medlidande. Ebba hade ansvaret över pengarna, som alla hade gett henne fullaste förtroende för.

Ebbas plan var att få ut mig ur landet på illegalt sätt. Detta gick hon bakom ryggen inför de människor som engagerade sig, och hävdade istället att pengarna gick till advokater borgen osv.

Jag litade på Ebba till hundra procent. Skräcken att riskera 7 års fängelse på Bangkok Hilton och det hoppet hon gav mig att få komma hem till Sverige, fick mig i det läget att göra allt.. Så därför anförtrodde jag mig hennes planer att fly landet.

Det gick ett par månader och Ebba skickade ner en kille som skulle hämta hem mig från Thailand med medhavande pass som skulle stämplas illegalt. Men jag blev lurad. Jag stod på Bangkoks flygplats med hoppet om att få komma hem och killen som hade blivit nerskickad stack hem och lämnade mig i Thailand utan förklaring.

Jag flyttade då upp och bodde i djungeln med det thailändska folket, för jag hade knappt några pengar att leva för och detta var mitt enda sätt att överleva på grund av Ebbas svek .

Ebba hörde av sig igen och var vansinnig på mig och hävdade att jag inte ville hem, enligt killen hon hade skickat ner hade han berättat detta, men faktum va att det var ett påhitt från hans sida för att rädda sitt eget skinn. Ebba manipulerade mig och sa att hon fortfarande ville hjälpa mig att komma hem och fick mig att tro att allt var mitt fel. Jag lyssnade och fortsatte att manipuleras av henne och nästa steg var att få ner mig till en krigszon i gränsen mellan Thailand och Malaysia. Där skulle jag fly via en annan person som var en av hennes kontakter. Även denna gång blev ett bakslag och jag fick åter återvända till Phuket och invänta min nya rättegång där risken att bli fängslad igen var hög.

Ebba hörde av sig igen och denna gången var det mycket prat om att pengar behövdes, annars skulle jag aldrig komma hem. Jag fick dåliga vibbar redan då men kände ändå inte för att avvisa henne, då faktum var att hon hela tiden hade gett mig hopp och jag lät mig manipuleras.

Hon fortsatte att samla in pengar och hon styrde allt det ekonomiska själv. Varje gång jag ifrågasatte henne vart pengarna gick så fick hon plötsligt migrän och kunde inte prata.

Ebba slutade att höra av sig och jag bestämde mig för att invänta den nya rättegången som skulle hållas den 24:e december.

Jag gick upp i High Court den 24:e dec -09, med fasan att bli fängslad. Men med änglavakt och många människors stöd och hjälp friades jag med villkorlig dom och fick åka hem till Sverige den 31 Jan -10. Dessa människor hade ingen koppling till Ebba, då faktum var att de insamlade pengarna hade Ebba stoppat i egen ficka och de pengar som hade behövts för min frigivning hade en svensk man, boendes i Thailand lagt ut ur egen ficka.

Tillbaka i Sverige

Efter en kort tid av ihopsamlande, tillbaka i Sverige, så började postlådan att fyllas med inkassokrav, delgivningskvitto från kronofogden och annat, så jag började förstå att något var fel. Ebba hade under tiden jag varit frihetsberövad tagit ut lån och krediter i mitt namn på runt 100 000 kr. Jag bestred lånen och skulderna och gjorde en polisanmälan. Jag började själv ta tag i myndigheter och luska fram i efterhand vad det var hon hade gjort och detta fick alla bitar att falla på plats. Jag kände mig grundlurad och samtidigt förstod jag inte hur hon hade haft hjärta att utnyttja mig i en sådan utsatt situation jag hade befunnit mig i.

Jag ställde mig frågan många gånger och jag kan nog aldrig veta exakt hur hon tänkte, men troligtvis med vetskap av vad hon hade gjort så kunde jag utgå från att hon är en människa som saknar empati och som skulle kunna vandra över lik för att komma åt pengar. Nollorna i hennes spel hade blivit för många och då spelade det för henne ingen roll att sparka på någon som ligger ner.

Rättsligt

Jag kallades på förhör hos polisen och berättade vad jag hade blivit utsatt för. Ärendet skickades över till Gbg och därifrån meddelades jag att de inte tänkte inleda en förundersökning. Med solklara bevis mot Ebba och med det faktum att jag hade varit frihetsberövad valde polisen att ändå inte inleda en förundersökning och detta blev ett stort frågetecken för mig.

Jag överklagade till Åklagarmyndigheten i Gbg och meddelades kort därefter att det skulle ses över och att jag skulle kallas på nytt förhör.

Detta förhör väntar jag på i dagsläget och jag hoppas att Ebba kommer att få stå till svars för det hon har gjort och att jag ska få upprättelse.

För styrkande av uppgifternas äkthet kontakta advokat Anders Lindstrand. Telefon: 031-701 79 eller 0730 -31 15 00

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin